
Netwerken is leren! Vier netwerktips en ‘uit-de-oude-doos’
Netwerken, wat mij betreft belangrijk voor iedereen. We zijn immers kuddedieren en hebben elkaar nodig, helpen dus! Dan is het handig te weten wat iemand kan, doet en welke hulp hij/zij nodig heeft. En wat je zelf kunt, doet en welke hulp je nodig hebt. Netwerken doen we ook wanneer we niet aan het werk zijn, gewoon ‘privé’. In de supermarkt, met de buurvrouw, langs het sportveld, tijdens het hardlopen, op vakantie, op een verjaardag, etc.
Netwerken gaat wat mij betreft niet om ‘scoren’ en opdrachten binnen halen. Ik zie het als een kans om nieuwe mensen en organisaties te leren kennen en elkaar verder te helpen. Natuurlijk wil ik ook leuke opdrachten en samenwerken met prettige professionals, maar dat begint bij elkaar kennen: wat houdt iemand bezig, met welke ontwikkelingen is hij/zij bezig, wat is zijn/haar behoefte, matchen de waarden van waaruit je werkt, waarin vul je elkaar aan, etc. Dat kan alleen maar als je oprechte belangstelling hebt.
Sinds ik als ondernemer werk, heeft netwerken voor mij een extra dimensie gekregen. Ik vind het leuk en fijn om anderen te spreken. Het is voor mij naast meer zichtbaar zijn (want dat is belangrijk, leerde ik van mijn ondernemerscoach Margot Morrenhof) ook een manier om ‘onder de mensen’ te zijn. Twee dagen zonder afspraken vind ik saai, dan word ik chagrijnig: ik mis het contact met mensen. Netwerken leert me waar anderen mee bezig zijn (vind ik leuk om te weten en houd me ‘werelds’) en helpt me om zelf duidelijk te verwoorden wat ik doe en waar mijn toegevoegde waarde ligt. Aan collega-ondernemers vraag ik tips, zij zijn ook ooit gestart als ondernemer. Bij oud-collega’s en nieuwe contacten ben ik benieuwd welke route zij hebben afgelegd, wat ze mooi vinden in hun werk en aan hun organisatie, met welke ontwikkelingen ze te maken hebben, waar ze hulp bij nodig hebben, etc. De koffieafspraak met Annika van den Hoek van Psydos laatst, was zelfs een combinatie van die twee: oud-collega van gemeente Zwolle én nu zelfstandig ondernemer. De tijd vloog om!
Uit de oude doos
Onlangs dronk ik thee met Joost Ostendorf. Tijdens mijn studie Personeel & Arbeid (2007 – 2010) interviewde een studiegenoot en ik hem vanwege een opdracht. Het was leuk om hem weer te spreken! Niet alleen om te horen wat hij nu doet, maar ook welke groei hij de afgelopen tien jaar doormaakte. Lees het interview uit 2008, toen was ik nog een puppy volgens docente Jeannette Vermeulen ;). Ons gesprek werd daarmee ook een terugblik op onze afgelegde routes in het afgelopen decennium. Leuk was dat ik diezelfde week een oud-collega sprak die voor de organisatie waarvoor ze werkt op zoek is naar coaches die ervaring hebben met stressklachten en burn-out en de omgang hiermee. Joost en zij gaan vast binnenkort netwerken 🙂
Vier netwerktips voor leuke en leerzame netwerkgesprekken
- Vind jouw eigen stijl van netwerken. Floreer jij tijdens een netwerkborrel, liever een-op-een of juist in een andere setting? Wat komt er aan de orde in een netwerkgesprek met jou, wanneer gaat netwerken bij jou vanzelf? Helder? Geef netwerken dan op die manier vorm.
- Maak er een ontspannen gesprek van, waarin je oprecht geïnteresseerd bent in wat je gesprekspartner vertelt. Ben je dat niet? Zoek dan naar andere overeenkomsten, die zijn er ongetwijfeld.
- Zie netwerkgesprekken als boost voor je ontwikkeling. Leer van wat mensen vertellen over hun werk en omgang met situaties, merk op hoe mensen reageren op je, welke vragen je verrassen, vraag om feedback en tips, etc.
- Hoe leuk en belangrijk netwerken ook is, het kost tijd. Maak er tijd voor en let op de tijd! Ik voer niet meer dan twee geplande netwerkgesprekken per week. NB. Dit leerde ik nadat ik mijn agenda een beetje te vol had gepland 🙂
Meer weten over hoe je netwerken kunt inzetten om je huidige baan leuker te maken of de kans op een nieuwe baan te vergroten? Kijk bij loopbaancoaching of meld je meteen aan voor het Ontwikkeladvies45+!